top of page

Elfogulatlan vélemény lézervágó és élhajlító témában

A fémipart mondhatni földhöz vágta a koronavírus, Magyarországon komoly visszaesést láthattunk ezen a területen. Több vállalat nyilvánvalóan biztonsági játékot folytat, és behúzta a vészféket, megpróbál átsiklani az akadályok alatt. Ezzel szemben vannak, akik ilyenkor fejlesztenek, vesznek fel nagyobb tempót. Ők kerülnek ki sikeresen a válságos időszakból? Szabó Zsomborral, a Signdepot ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a lézervágó piac lehetőségeiről.

A járvány kitörését közösen tapasztaltuk meg a TECHference konferencia és kiállításon, viszont akkor még nem láttuk előre a szövődményeit. Milyen hatást gyakorolt a koronavírus a lézervágók piacára? Mit vársz a következő hullámtól?

Az első hullám nálunk érzékelt sajnálatos hatása a megkeresések, ajánlatkérések csökkenése. Ez a kereslet megcsappanása miatt történt, redukálódott a beruházási kedv. Ahogy látható, minden vállalkozás óvatosan kezelte a fejlesztéseket és a tartalékokat.Az első hullám esetében tavasszal szerencsére ez néhány hét alatt lecsengett, majd azt követően ismét visszaállt minden a rendes kerékvágásba, és érkeztek megkeresések, valamint megrendelések. Úgy gondolom az első hullám mindenki számára, a verseny- és az állami szféra számára egyaránt teljesen új és váratlan helyzet volt, ezért valószínűleg a második hullámnál már valamivel felkészültebb, tapasztaltabb lesz mindenki. A fejlődés nem állhat meg, sőt, sok esetben a csökkenő gazdasági működés, az üresedő piacok, a megcsappanó kereslet indukálhat új lehetőségeket is sokak számára. Néha éppen ilyenkor jobb beruházni, úgymond előremenekülni, és nem bezárkózni.


Egy lézervágó gép beszerzésénél rengeteg tényezőt vizsgál meg a vásárló cég. Milyen innovációval tudja meggyőzni az XLASE őket?

Mindig az objektív döntésre buzdítjuk az ügyfeleinket, ugyanis semmilyen kompromisszumot nem kell és nem is akarunk elfedni marketingmegoldásokkal. A legfőbb paraméterek és teljesítmény tekintetében már igen csekély a különbség a vezető márkák – melyekbe beletartozik az XLASE is – gépei között. Az természetes, hogy az élenjáró piacvezető márkák rendelkeznek a legfrissebb, legújabb innovációkkal, ezt mi is elismerjük, és tiszteletben tartjuk. Mindemellett mi az XLASE-nél közel vagyunk az élvonalhoz, és a kiforrott, már néhány éve jelen lévő modern technológiákat alkalmazzuk. Ugyanakkor az XLASE legújabb berendezései is mindig korszerű, innovatív funkciókkal érkeznek, példaként az X szériát említhetem: a gép működtetése egyszerűsödött, az ergonómia javult, az elszívás – a környezetre és az egészségre gyakorolt hatás is – tovább fejlődött. Ahogy a válaszom elején említettem, elfogulatlan döntésre ösztönözzük az ügyfeleinket, számukra világos kommunikációval és objektív tényekkel felvértezve ajánljuk berendezéseinket. Az ajánlatkérés státusz alatt a teljes körű információközlés, a vásárlás előtti tesztelés, a szimuláció, a mintagyártás, a két vagy akár három év garancia, a telepítés és oktatás, valamint a vásárlás utáni támogatás mind-mind tények, melyeket szerződéses formában biztosítunk. Ezenfelül a nagyszámú referenciánk segít a meggyőzésnél, ami az egyik legfontosabb szempont az ügyfelek számára.


Sok vállalat fejlesztéssel válaszolt a kihívásokra, úgy értesültem a HSG-nél is pozitív változások következnek. Milyen fejlesztésekkel jelennek meg a jövőben?

A HSG gyár (mint az XLASE márka tulajdonosa) két új lézervágógép-szériát fejlesztett, és dobott piacra a 2019-es és a 2020-as évben. Az egyik a GT, a másik az X széria. Mind a két sorozat a kis- és közepes teljesítményszintet (1 – 4kW) képviseli, valamint kis- és közepes méretű vállalkozások számára ideális ár/érték arányú megoldás. Számtalan új funkcióval rendelkezik, például a zéró hibalehetőség az asztal- és origórögzítésnél, a továbbfejlesztett elszívás vagy az X3015 / X1510 típusoknál a motorikus asztalmozgatás, ami egyedülálló a fix asztallal rendelkező gépeknél.


Mostantól a HSG élhajlítók is bővítik a gyártó kínálatát. Ami érdekes, hogy nem csupán egy újra brandingelt termékről van szó, hanem körülbelül egy éve tartó következetes fejlesztésről, amely onnan indult, hogy a világ vezető élhajlító márkáitól érkeztek mérnökök a HSG csapatába. Az új HSG élhajlítók – amelyekből egyébként rögtön három típus is elérhető – a ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviselik. Hat vezérelt tengely, DELEM 3D kezelőszoftver, robusztus ipari szerkezet és kompatibilitás a jól ismert szerszámokkal. A HSG ezenfelül egy új, 40.000m2-es telephely építését végezte el, szintén a járványhelyzet alatt.


Az XLASE márkanév egyre ismertebb a piacon, egyre inkább nyitottak a cégek. Mit gondolsz erről? Hány gép elhelyezése jelentheti azt, hogy országos lefedettségetek van?

Az országos lefedettséghez közel járunk, de még vannak további célok előttünk. Mi késői belépőnek számítunk, hiszen csak 2016-ban kezdtük meg a HSG lézervágók forgalmazását Magyarországon, de mára több mint húsz darab ipari fiber lézervágógépet értékesítettünk, ami már megfelelő referenciát jelent, de várakozásaink szerint még többen fogják az XLASE márkát választani.

Némethi Botond/NEW technology

Comentários


Kiemelt bejegyzések

Régi blog bejegyzések

bottom of page