top of page

HSG lézergépek – megbízható minőség és folyamatos fejlődés az elmúlt 6 évben


Az ár döntött, a minőségben pedig nem csalódtak. A lézeres megmunkálásban járatlan cégek is bátran nyúlhatnak a Távol-Keleten tervezett és épített, de nyugati főelemeket tartalmazó, magas minőséget és műszaki színvonalat képviselő HSG márkához


Beruházási döntést nem könnyű hozni. A cégünk megmunkálási feladatainak leginkább megfelelő szerszámgép kiválasztása mellett ugyanilyen fontos, hogy a megfelelő pótalkatrész- és szervizháttér is a rendelkezésre álljon. Sőt, 2021-ben az alapanyaghiány és a durván elszálló szállítási költségek azt eredményezték, hogy a stabil gyártói háttérre és a kereskedő tőkehelyzetére is érdemes figyelnünk. A magyar fémipar két régi motorosa saját tapasztalataikat osztották meg a TechMonitor olvasóival. Ifj. Schmelzer Györgyöt, a Lifttechnika Kft. szerelésvezetőjét és Pintér Ferencet, a Marmorit Kft. karbantartási vezetőjét kérdeztük.

A 2006-ban alapított HSG jelenleg Kína egyik legnagyobb, piacvezető lézergépgyártója. Kutatás-fejlesztésre fókuszálva évről évre újabb típusok látnak napvilágot, lépést tartva az élmezőnnyel az ipari lézervágók piacán. Magyarországon 2016 óta számít a Signdepot Europe Kft. kizárólagos képviseletnek. A cég támogatásának köszönhetően már több mint 30 tulajdonos használ HSG fiber lézervágót. A Marmorit Kft. az elsők között döntött a HSG mellett. A G3015A fiber lézeres vágógépet a cég fertődi telephelyén állították üzembe 2017-ben, míg a Lifttechnika Kft. 2021-ben kezdte meg a munkát a HSG G3015E-22Q lézeres vágógéppel.


Bemutatnák röviden, hogy mivel foglalkozik a vállalkozásuk?

Ifj. Schmelzer György: A Lifttechnika Kft. 1990 óta foglalkozik felvonók – azon belül is főleg egyedi felvonók –, valamint akadálymentesítő berendezések tervezésével, gyártásával és karbantartásával. Az alkatrészgyártást – a fődarabok kivételével – mindig is házon belül végeztük, de kezdetben még nem lézertechnikával, hanem hagyományos eljárásokkal, például lemezollókkal.


Ifj. Schmelzer György,

a Lifttechnika Kft.

szerelésvezetője

Pintér Ferenc: A Marmorit Kft. közel 30 éve foglalkozik öntöttmárvány lapokból készült ablakkönyöklők és ezek kiegészítő alumíniumtermékeinek gyártásával. Az alumínium síklemezből készülő ablakpárkány-élzárók gyártása mintegy nyolc évvel ezelőtt indult a cégben.Pintér Ferenc, a Marmorit Kft.

karbantartási vezetője


Miért merült fel önöknél egy saját lézergép megvásárlásának ötlete?

Ifj. Schmelzer György: 2008-tól már CNC-élhajlítóval, 2012-től vízvágóval, 2021 márciusától pedig egy 1,5 kW-os HSG G3015E-22Q lézeres vágógéppel dolgoztunk. A lézertechnológiával már régóta kacérkodtunk, hogy az egyedi gyártást könnyebben megvalósítsuk, de a költségvetésünk csak nemrégiben tette lehetővé a beszerzést. Üveget, követ, illetve vastag fémeket nem lehet lézerrel vágni, így a vízvágóra továbbra is szükségünk lesz, de a gyorsasága, a precizitása és a költséghatékonysága miatt már most is a lézeres megmunkálás számít a fő irányvonalunknak. Jellemzően szénacélt munkálunk meg Lv 1,5–10 mm lemezvastagságig, valamint rozsdamentes acélt Lv 1,5–4 mm vastagságig.


Pintér Ferenc, a Marmorit Kft. karbantartási vezetője

Pintér Ferenc: Az ablakpárkány-élzárók vágását korábban kiszerveztük, de ahogy felfutott a termék iránti kereslet, úgy szerettük volna ezt is házon belül végezni. A bérmunka ugyanis sem logisztikailag, sem időben, sem rugalmasságban, sem anyagilag nem felelt már meg számunkra. Így került sor 2017-ben az 1 kW-os G3015A fiber lézeres vágógép megvásárlására. Csak saját termékeket, alumínium síklemezeket dolgozunk fel.

Mi alapján döntöttek a HSG márka mellett?

Ifj. Schmelzer György: Hat lézergépet néztünk meg a kiválasztási folyamat során, vagyis minden általam ismert kereskedőtől kértem ajánlatot, és ahol lehetett, a gépeket személyesen is megnéztük. A HSG gépekkel kapcsolatban természetesen még nem rendelkeztünk személyes üzemeltetői tapasztalattal, de ár-érték arányban ez a berendezés bizonyult a legjobbnak. A legtöbb gép ugyanis csak síklemez megmunkálására volt alkalmas, a HSG G3015E-22Q viszont csövek és zártszelvények megmunkálására is képes. A gép ilyen kombi tulajdonságokkal együtt került ugyanannyiba, mint a csak sík megmunkálásra képes berendezések. Ez el is döntötte a kérdést.

Pintér Ferenc: Több gépet megnéztünk, de akkoriban nagy volt a HSG gépek árelőnye. A kínai gyártó lézergépei 6 éve még nem voltak elterjedtek Magyarországon, egy darabot tudtunk személyesen is megtekinteni. Okozott is némi bizonytalanságot, hogy megvásároljunk-e egy kínai gépmárkát, de tudni kell, hogy a HSG gépekben minden fődarab olyan elismert beszállítóktól származik, akikkel a legnevesebb európai vagy japán márkák is dolgoznak.

A G3015A fiber lézeres vágógépet a Marmorit Kft. fertődi telephelyén állították üzembe 2017-ben


Mennyire elégedettek a géppel és a hazai képviselet, a szerviz színvonalával?

Ifj. Schmelzer György: A telepítés során az oktatás rendben zajlott le, a később felmerülő problémákat is gyorsan orvosolták – ha lehet, akkor telefonon, illetve néha személyesen. Egyszer történt csupán, mikor egy frekvenciaváltó ment tönkre a gépben, amit rendben kicseréltek a magyar képviselet szervizes szakemberei. Bár a technikai hiba orvoslásra került, mégis, a biztonság kedvéért, a kínai mérnökök is eljöttek hozzánk személyesen ellenőrizni, hogy nem a telepítés során történt-e olyan malőr, ami ezt a meghibásodást okozhatta. Nem erről volt szó, valamint a cseredarab beépítése óta a gép hibátlanul működik.

Pintér Ferenc: A telepítés és az oktatás zökkenőmentesen zajlott. Ennyi év után már kijelenthető, hogy nem lőttünk mellé a géppel, mert amit vártunk tőle, azt stabilan és megbízhatóan hozza. A kisebb problémákat a magyar szerviz gyorsan orvosolta. Ha most vennénk gépet, akkor nagyobb lézerteljesítményt választanánk, ami a sorjaképződés szempontjából kedvezőbb lenne. A lézeres vágógép kihasználtsága jelenleg 40-50 százalékos, ezért automatizálásban pillanatnyilag nem gondolkodunk. A G3015E-22Q gépet megpróbáljuk minél tovább üzemben tartani, és a későbbiekben új gépet is vásárolnánk abból a célból, hogy ha esetleg a jelenlegi gépünk kiesik a termelésből, akkor is rendelkezzünk egy tartalék géppel.


A forgatóegység révén síklemezek, csövek és zártszelvények megmunkálására egyaránt alkalmas G3015E-22Q fiber lézergép tokmányrendszere manuális rögzítés helyett pneumatikus, a központosítás pedig szintén automatikus. Az átfogó megmunkálási képességek és az akár 6 000 × 2 000 mm-ig választható palettaváltós asztal révén a G3015E-22Q a lézeres vágógépek valódi svájci bicskája lehet a lemezmegmunkálással foglalkozó üzemekben.

Az innovatív és színvonalas konstrukciónak köszönhetően még nagy sebesség vagy apró méretű objektumok vágása során sem jelentkezik a minőségre negatívan ható vibráció. Ez mindig is a HSG alap minőségi kritériuma volt a kezdetektől. A modern – a négylépéses feszültségmentesítést és a 600 °C-on végzett hőkezelést is magában foglaló – gyártási eljárás 20 évre garantálja a váz pontosságát. A robusztus és precíz minőséget a beépített fődarabok és alkatrészek garantálják. A fogasléc-fogaskerék CNC-rendszert dupla Panasonic szervomotorok hajtják. A lézerfej opcionálisan Precitec (német) vagy a még fejlettebb, a HSG saját fejlesztése, Klinge (japán) lehet. A szilárdtest-lézerforrás a piacvezető német IPG-től származik.

A motorok által mozgatott gerenda a repülőgépiparban jól ismert legjobb minőségű alumíniumötvözet, mely a hagyományos acélgerendáknál 50%-kal könnyebb, és akár 2G gyorsulásra is alkalmas. Az űrhajótervezésben használatos „méhsejtrács” kialakítása a külső és belső csavaró- és nyíróerők ellen véd. A vezérlést végző saját fejlesztésű ALPHA T BUS vágószoftver egyszerre funkcionális és felhasználóbarát, gyors, stabil és pontos adatátvitel mellett. 20%-kal javíthatja a teríték elrendezésének hatékonyságát és az anyagfelhasználást, és akár 0,1 mm-es pontosságot is elérhet 30 m/perc sebességgel. A 2D szoftverben importálhatók, csoportosíthatók, szétbonthatók és szerkeszthetők a CAD és egyéb vektoros fájlformátumok. A termelékenységet és a minőséget okos funkciók (bekezdő vágás, mikroperforálás, vágáshézag ofszet, táblatervkészítés, egyedülállóan nagy sebességű szkennelés és vágás, aktív ütközés elleni védelem, valós idejű megfigyelés, visszajelzés és figyelmeztetés, rugalmas feldolgozási mód, speciális vastaglemez-vágási technológia stb.) is javítják. Szimuláció is végezhető, a gyártási jelentés pedig exportálható normaidőkkel, ami kiváló alap például árajánlat-készítéshez.


Balról jobbra: Shi Ting Yue HSG főmérnök, idősebb Schmelzer György tulajdonos, Várdai András, a Signdepot Kft. HSG sales managere és Csákó Béla, a Signdepot Kft. HSG szerviztechnikusa

A G3015A kétségtelenül a HSG közepes teljesítménykategóriájú gépeinek legnépszerűbb modellje. A vágógép 3 000 × 1 500, 4 000 × 2 000, 6 000 × 2 000 vagy 6 000 × 2 500 mm-es hasznos munkaterülettel rendelhető. Mint minden G szériás modellben, itt is német és japán fődarabok, valamint egyéb minőségi alkatrészek biztosítják a hosszú és szinte karbantartásmentes élettartamot, valamint a garantált 0,05 mm-es visszatérési pontosságot. A lineáris meghajtás főbb alkatrészei német Wittenstein gyártmányúak, a szervomotorokat a Sanyo Denki és a Panasonic szállítja. A főtengelygerenda 20 mm vastag falú öntött alumínium, több mint 2G gyorsulásra tervezve. Az önzsírzó, zárt mechanika, a minőségi fődarabok, a Rexroth/Omron alkatrészek mind a hosszú távú, stabil működést garantálják. Az IPG lézerforrás 1-től 4 kW-ig érhető el.

A vezérlést végző, saját fejlesztésű ALPHA T BUS rendszer egyszerű kezelést, hibamentes működést tesz lehetővé. Gyors, stabil és pontos adatátvitellel. 20%-kal javíthatja a teríték elrendezésének hatékonyságát és az anyagfelhasználást, és akár 0,1 mm-es pontosságot is elérhet 30 m/perc sebességgel. A legnépszerűbb vektoros fájlformátumok (pl. DXF, AI) importálhatók. A nagyszámú opciók (görbék simítása, csoportosítása és bontása, profi táblaterv funkció, mikroperforálás és mikro joint, egyedülállóan nagy sebességű szkennelés és vágás, aktív ütközés elleni védelem, valós idejű megfigyelés, visszajelzés és figyelmeztetés, rugalmas feldolgozási mód, speciális vastaglemez-vágási technológia stb.) növelik a megmunkálás minőségét. A szoftver az alapanyagnak megfelelően automatikusan vált a nitrogén és az oxigén gázcsatlakozások között. Az eladások tekintetében a G3015A világszinten a legnépszerűbb belépő-közepes árszint a HSG kínálatában, mely a kkv-szektor első számú, megfizethető választása.


Molnár László

Comments


Kiemelt bejegyzések

Régi blog bejegyzések

bottom of page