top of page

Erősödő XLASE

Minőségi lemezmegmunkálás kis- és közepes méretű cégek számára is.


Hazánkban is mindinkább teret hódítanak az XLASE lemezmegmunkáló gépek. A TechMonitor 2020. februári lapszámából.


Négy év sok mindenre elegendő. A történelemben négy év alatt birodalmak születtek, vagy éppen omlottak össze, de milliárdnyi ember hétköznapi életét is meg tudja változtatni négy év alatt egy-egy találmány – gondoljunk csak az okostelefon, vagy a közösségi média megjelenésére. Mire elég négy év egy cég életében? Arra mindenképpen, hogy új márkanevet vezessen be a lemezmegmunkáló piacon és az első vevők már a legfontosabb tapasztalatokat is leszűrhessék. Az XLASE gépek hazai fogadtatásáról Szabó Zsombor, a Signdepot Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

 
 

Hogyan indult el Magyarországon az XLASE márka képviselete?

 - Más, különböző típusú lézergépek telepítésében szerzett tapasztalat alapján és a piaci igények felmérése után tudatosan kerestünk egy stabil beszállító partnert. 2010-ben a HSG gyártóban láttuk meg azokat az értékeket és célokat, melyeket mi is képviselünk, ráadásul hazánkban még nem volt szerződéses képviselet. 2010-től 2016-ig csak kisebb HSG CO2 lézervágó- gravírozógépeket, majd 2016-tól HSG fiber lézervágógépeket is telepítettünk. Az XLASE a HSG új márkaneve kizárólag az európai piacra. A HSG felismerte a tényt, hogy bár magas műszaki színvonalú gépeket gyárt az európai igényekhez, de a távol-keleti marketing és üzleti kultúra sok mindenben más hagyományokra épül, éppen ezért máshogy működik, mint a nyugati. Ezt felismerve a HSG létrehozott 2018-ban egy saját leányvállalatot a hamburgi székhelyű XLASE GmbH képében és teljesen szabad kezet adott a német vezetésnek. Az európai szemlélettel a HSG gépek még jobban illeszthetők az EU piacán az európai igényekhez. Ez nem csak üzleti és marketing területen, de a gépek műszaki tartalmában is pozitív változást jelent.


Milyen tapasztalattal felvértezve vágott bele a Signdepot az ipari lézergépek képviseletébe?

 -2016-ban az ipari fiber lézerek forgalmazásának elindítását már mintegy tíz éves, lézergépekben szerzett tapasztalat előzte meg. 2016-ig több 100 CO2-lézervágót és lézergravírozót telepítettünk, amivel úgymond elértük a piaci határokat, ezért új, komolyabb kihívásokat kerestünk. Az első fiber lézergépünk telepítése 2016-ban bármiféle nehézség nélkül történt, hiszen az alapvető technológia (CNC, lézersugaras vágás, anyagismeret) már ismert volt a szerviztechnikus kollégáink számára. Sőt, a CO2-lézerekhez képest egy fiber lézer egyszerűbb, kompaktabb, kevesebb meghibásodási lehetőséggel. Ettől függetlenül pontosan tudjuk, hogy a vevői elégedettség 50%-ban az értékesítéstől és 50%-ban a vásárlás utáni támogatástól függ, ezért minden évben kötelező gyártói technikusi továbbképzéseken veszünk részt, hogy mindig friss szakmai tudással felkészülve segítsük az ügyfeleinket. 


Milyen volt a márka fogadtatása és mennyi XLASE gép működik jelenleg a hazai piacon?

 -Az első két évben lassan indult be az üzlet, ami minden új márka esetében érthető. Üzleti sikert és elismerést szerintem csak hosszú távon lehet elérni, ezért a kitartó munkának köszönhetően a napokban már a 15. ipari fiber lézervágót üzemeljük be éppen. Az XLASE gépkínálat szinte minden típusa már üzemel az országban és büszkék vagyunk rá, hogy az összes ügyfelünk elégedett referenciának számít. Az elsődleges célcsoport a kis- és közepes méretű vállalkozások. Azok a cégek, amelyek szeretnének fejlődni, új technológiát használni, de üzletileg nem kifizetődő számukra a piacvezető legnagyobb márkák gépeinek és szolgáltatásainak magasabb árszintje. Az egyedi „Full Service” ajánlatcsomagunk, a gépeink alacsonyabb árai és magas műszaki színvonala, valamint a profi szakmai hátterünk ütős ajánlatot biztosít.


Képviseletünk az ország teljes területét lefedi. Nincs régiókra bontva az értékesítés vagy a szervizelés. Ez azért történik így, mert a fiber lézerek nagy értékű ipari gépek és az éves eladási darabszám nem teszi indokolttá logisztikailag vagy üzletileg a felosztást, vagy viszonteladók alkalmazását stb. A cégünk egyben felel az importért, az értékesítésért és a vásárlás utáni támogatásért szerződés szerint az ország teljes területén.


Milyen gépválaszték áll jelenleg rendelkezésre?

 -Az XLASE fiber lézergépek három fő kategóriába sorolhatók: síklemez vágók, sík/cső vágók, valamint csővágó lézerek. Mind a három kategórián belül különböző típusok alkotják a kínálatot teljesítmény és termelékenység szerint. Sík lézereknél 3 000 × 1 500 mm-es asztallal és 1kW IPG lézerforrással indul a „legkisebb” gépünk, míg a 15kW-os 6 000 × 2 000 mm-es munkaasztallal rendelkező típus jelenti a csúcsteljesítményt. Nagyon népszerűek a kombinált gépeink, mert valódi kettő az egyben megoldást jelentenek kompromisszum nélkül. Teljes értékű síklemez vágás és szinte átállási idő nélküli (~fél perc) teljes értékű cső és zártszelvény vágás. A csővágó kiegészítés ráadásul teljes értékű, szabvány 6 méteres szálakat kezel és típustól függően akár 325 mm átmérőig vagy 220 × 220 mm-es profilméretig. A csővágó gépeink között rendelhető manuális (kézi adagolás) és teljesen automatizált típus is.


Milyen cégek vásároltak eddig XLASE gépeket?

 -Jellemzően egyedi munkákat vállaló fémipari cégek, továbbá egy-egy adott termék gyártására specializálódott közepes méretű vállalatok. A gépeinket használó gyártó cégek többek között: ismert ablakkönyöklő gyártó, alumínium kerítés gyártó, rozsdamentes ipari konyhai termékek gyártója, közúti forgalomtechnikai tábla gyártó, italautomata gyártó.


Milyen visszajelzések érkeztek az ügyfelektől az üzembe helyezés után? Mekkora a gépek jellemző szervizigénye?

 -Üzletpolitikánk szerves része az elégedett ügyfél, mint referencia és így a hosszútávon fenntartható üzleti siker. Ennek egyik alappillére egy jó gép, magas műszaki tartalommal, minőségi alkatrészekkel. A másik alappillért egy tapasztalattal és az adott gépre szakképesítéssel rendelkező jó csapat alkotja. Ez a kettő az XLASE-ben és a cégünkben szerencsére teljesül. Az ügyfeleinkkel jó a kapcsolatunk, elégedetten használják a gépeinket és ha segítségre szorulnak, akkor mindig gyorsan segítünk támogatás vagy szervizelés formájában. Ez természetesnek vehető, számunkra természetes is és ezért szerződésben vállaljuk. Az XLASE gépeknek szinte elenyésző a szervizigénye, ez a tapasztalat az utóbbi mégy évből és 15 gépből kiindulva. Egy-két kivétel akadt, amikor egy teljesen új fejlesztésű típust telepítettünk és a szokásosnál hosszabb időbe telt a vásárlást követő oktatás teljesítése az ügyfél felé.


Az automatizálási rendszerek iránt gyengül, vagy éppen erősödik a kereslet?

 -Mi elsősorban egy adott technológiai részegységet, a lézeres vágásra alkalmas gépet szállítjuk. Ha ezen belül értjük a kérdést, akkor megoszlik ez az igény. Csővágóknál például elsősorban a teljesen automata típusokat keresik, mely adagolóegységgel és gyűjtővel van ellátva. Sík lézereknél viszont nagyon csekély az érdeklődés az automata lemez felrakó egységre.


Mennyire érződik az autóipari beruházások visszaesése az új gép értékesítésben?

 -A 2018-as évhez képest a 2019-es év visszaesést eredményezett, de erre felkészülve eleve alacsonyabb célt tűztünk ki, melyet éppen 100%-ban sikerült is teljesíteni (2018-as év: 120%). A mi esetünkben szerencsére több lábon állunk, a gépek alacsonyabb árai miatt számtalan felhasználási területe van az XLASE gépeknek, de tény, hogy érződött az autóipari beruházások visszaesése 2019-ben. 2020-as évben is számolunk ezzel a negatív hatással. A gyár ugyanakkor szerencsére dinamikusan fejlődik és fejleszt, így 2020-ban is új típusokat dob majd piacra.


A 2020-as évre milyen üzleti terveik vannak?

 -A márkaépítés továbbra is zajlik, marketing területen egyre több csatornán fogunk megjelenni. A 2020-as év két új típust is hoz majd, amelyekről egyelőre még nem árulható el hivatalos információ. Jelenleg sok cég kivár a beruházásokkal, vagy elvetette azokat. Ennek oka részben a sokak által prognosztizált recesszió vagy válság lehet, melynek előjelei lehetnek például a német autógyárak visszaeső pénzügyi mutatói.


コメント


Kiemelt bejegyzések

Régi blog bejegyzések

bottom of page