top of page

Tökéletes lézerhegesztés speciális hegesztési tapasztalok nélkül

Megnövelt termelékenység és alacsonyabb költség – mi kell még a megrendelések elnyeréséhez és sikeres teljesítéséhez?

Hegesztéstechnikai specialistává válna rövid idő alatt, kevés beruházással? A csúcsmodern robotizált hegesztősorokon alkalmazott technológia már a mobil, kézi hegesztőkészülékekben is elérhető!

Lézerek a hegesztésben

A lézersugaras hegesztés vált napjaink egyik legnépszerűbb anyagegyesítő eljárásává, nagyrészt a nagy sebességnek, a reprodukálhatóságnak, valamint a kis hőbevitelnek köszönhetően. Ez utóbbi révén keskeny hőhatásövezettel és kis vetemedéssel készíthető el az alkatrész. Lézersugaras hegesztésnél a felületre nem hat közvetlen mechanikai terhelés, az energiabevitel kontakt nélküli. Ennek köszönhetően szinte semmilyen deformáció nem lép fel az alapanyagban, minden adott tehát a kiváló minőségű hegesztési varrat elkészítéséhez. A rendkívül pontosan szabályozható eljárás ezenkívül az alapanyag fényét is megtartja.

A lézerhegesztés előnyei:

· A hagyományos hegesztési eljárásokhoz képest lényegesen kevesebb vetemedés;

· Sokkal nagyobb folyamatsebesség;

· Lényegesen koncentráltabb hőbevitel;

· Keskeny hőhatás övezet;

· Kevesebb kopóalkatrész (költséghatékonyság);

· Könnyen integrálható a gyártósorba;

· Kevesebb utómunka igény;

· Az egységnyi hegesztési varrat költsége kisebb a hagyományos hegesztési eljárással létrehozott varratokhoz képest.

A lézerhegesztés hátrányai:

· Magasabb egyszeri beruházási költség

· Anyagvastagsági korlátok

CO2 vs. fiber

Ha egy évtizeddel ezelőtt ellátogattunk egy iparcsarnokba, azt láthattuk, hogy a lézerhegesztés terén egyértelműen a CO2-technológia dominált. Az energiát pedig elkülönített, önálló helyiségekben elhelyezett óriási berendezések szolgáltatták. A fiber lézer a lézeres vágásoknál tapasztalható térhódítását némi késéssel a hegesztéstechnika világa is lekövette. Bár a „jó öreg” CO2-lézer nem tűnt el, napjaink hegesztési eljárásaiban már egyre gyakrabban a fiber lézer viszi el a pálmát.

A CO2-hegesztőlézerek ugyanis magasabb hőbevitelnek teszik ki a varratot, ami egyértelműen nem kívánt hatás az eljárás során. A minőségi követelmények növekedése miatt egyre több alkalmazásban számít elvárásnak a precíz munkavégzés, nem beszélve a gyorsaságról, az energiatakarékosságról és a darabköltségek csökkentéséről. Ezeknek az elvárásoknak egyre több helyen csak folyamatos hullámú fiber lézerrel lehet megfelelni, amivel a nehezebben kezelhető vagy erősen fényvisszaverő anyagok és ötvözetek, illetve a vegyes kötések (különböző olvadáspontú anyagok) megmunkálása és a kopórétegek felhegesztése sem jelenthet gondot. Kisebb energiabevitel mellett is nagyobb dinamikát eredményez, a rendszer kialakítása pedig lényegesen egyszerűbb.

FMW-1000 fiber lézerhegesztő – a hegesztősorok technológiája egy kézi berendezésben

A HSG egyre népszerűbb FMW-1000 kézi fiber lézerhegesztő készülékének a hagyományos hegesztéssel összehasonlítva kisebb az üzemeltetési költsége és karbantartást sem igényel. A szakképzett munkaerő felkutatása és megtartása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, így az FMW-1000 kifejlesztése során nagy figyelmet fordítottak a felhasználóbarát és könnyű kezelhetőségre. A gépkezelőnek szakképzettséggel sem kell rendelkeznie a tökéletes hegesztési varrat létrehozásához.

A HSG lézerhegesztő berendezések értékesítését és szervizelését végző Rechnen Hegesztőház Kft. által forgalmazott FMW-1000 géppel készült varratok nem igényelnek utómunkálatokat, ezáltal idő, munkaerő és pénz takarítható meg. A hegesztéshez nincs szükség hegesztőhuzalra és -pálcára, sem bármilyen egyéb alapanyagra. A hegeszteni kívánt termékeket anyagában is lehet hegeszteni, így tovább csökkenthetők a darabköltségek. A fogyóeszköz igény a fiber lézeres vágógépekhez hasonlóan a kopóalkatrészekben – fúvókák és védőlencsék – merül ki. A különböző varratok elkészítéséhez szükséges fúvókacsere mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így mindent összevetve a folyamat a hagyományos hegesztő berendezésekhez viszonyítva háromszor, de akár tízszer is gyorsabb lehet.

A kizárólag csúcsminőségi alkatrészeket tartalmazó FMW-1000 fiber géppel készült varratok egyenletesek, sima felületűek és a munkadarabok nem deformálódnak, ezért a sokszor nélkülözhetetlen utólagos megmunkálási folyamatok (például csiszolás, köszörülés) teljes mértékben kihagyhatók. Az 1-től 1,5 kW teljesítményszintig választható IPG lézerforrás globális piacvezetőként szintén a legfejlettebb technológiát képviseli. A 24 hónap garanciával szállított IPG fiber lézerforrások élettartama eléri a 100 000 munkaórát, fogyóeszköz- és karbantartási idő nélkül. A berendezés a hozaganyag nélküli hegesztésen kívül egy opciós egységgel a hozaganyaggal történő hegesztésre is használható, ilyenkor egy automatikus adagoló berendezés végzi a hozaganyag varratba juttatását. Az FMW-1000 gép ezenkívül (a TIG/AWI eljáráshoz hasonlóan) kézi hozaganyag adagolással történő hegesztésre is alkalmas.

Műszaki adatok:

Típus FMW-1000

Kimeneti fiberszál hossza 3 / 5 / 10 / 15 méter

Teljes burkolat igen

Hegesztési sebesség 400 mm / perc

Lézerforrás IPG fiber szilárdtest lézer

Lézer teljesítmények 1 kW – 1,5kW

Szerkezeti acél hegesztése 2 mm-ig (1 kW)

Rozsdamentes acél hegesztése 2 mm-ig (1 kW)

Alumínium hegesztése 1,5 mm-ig (1 kW)

Pozícionálás Red Dot segédlézer jelölő

Lézer hullámhossza 1070 ± 10 nm

Munka üzemmód folyamatos/impulzus

Gépméret 1170 × 780 × 1105 mm

A HSG és XLASE lézergépek magyarországi importőre a Signdepot Europe Kft. (www.xlase.hu), a HSG lézerhegesztők értékesítésért és szervizelésért felelős hazai partner a Rechnen Hegesztőház Kft (www.rechnen.hu).

Forrás: TechMonitor X. évfolyam 10. szám

Comments


Kiemelt bejegyzések

Régi blog bejegyzések

bottom of page